2011年10月22日土曜日

design for improving its brilliant history

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                                                                                                                                photo:Nakasa&Partners
"Restaurant Varier" launched by Chef Minoru Takai after accomplishing his skills  at “Le Rendez-vous”, has been enjoying ever improving repertoire as well as reputation as an authentic French restaurant.
This spring, the chef opened a new outlet in Mitsukoshi-Isetan Department JR Osaka Station to serve his quality dishes with more reasonable prices.



                                                                                                              photo:Nakasa&Partners
                                                                                                               



                                                                                                         
 The new restaurant features "lohas vivo oak veneer" to add natural ambience to the room.The architect Ryutarou Matsuura (Nomura kougeisha.co)commented on his design as follows:
Upon taking in Chef Tmai's request to feature the warmth of French-Western style that goes along with the bistro’s dishes while incorporating the element of evolving “Varier”, I attempted to create a simple space employing warm and gentle taste of oak wood while integrating a new, challenging idea around the ceiling area.  Usually, tenants in a commercial building have no option but to install lighting and air-conditioning units, speakers, sprinklers, etc. on the ceiling, as their layout is determined by efficiency or regulations rather than the tenant’s unique identities.  Here, I have installed numerous frames all over the ceiling area and embeded all equipments and functions in them.  The frames symbolize varie, an idea and spirit the bistro embraces.  At the same time, the frames also function as canvases reflecting the bistro’s new history and future in the making.  Also, the frames are fixed at different heights to obscure the actual measurement, giving viewers an added effect of curious feeling.

I sincerely hope that Varier, a signature French restaurant establishing itself both in name and reality, will continue its brilliant history with the new bistro business.


ステファヌ・ランボー氏率いる「ル・ランデヴー」で修行をされた高井実シェフが開業したレストランヴァリエ。今や名実ともにフレンチを代表するレストランとしての評価が高まり続けている。
今春、変わらぬレベルの料理を親しみやすい価格で食べられるお店ということでJR大阪駅三越伊勢丹に新店を出店した。
店内はナチュラル感ある弊社製品”lohas vivo 楢”が採用され高貴ながらも優しい空間に仕上げられている。デザイン設計は本店に続き 乃村工藝社の松浦竜太郎氏が担当。
ビストロの料理と同調するようフランス洋式の温かさを取り入れながらも、ヴァリエの進化が感じられるお店にしたいとのオーナシェフの要望通り、優しい表情を持つオークの木を基調とした、気取らない空間を目指しつつ、また一方では天井で新たな試みに挑戦している。一般的に、国内で商業施設内のテナントを設計する場合、照明、空調、スピーカー、スプリンクラーなど多くの設備が天井に配置される。しかしながら、それらは効率性や法規により決められた場所に配置せざるを得ず、お店のアイデンティティがそこに映し出されない。そこで、松浦氏は天井いっぱいに無数のフレームをちりばめ、ここにすべての設備や機能を組み込むという手法を取っている。この試みこそ、ビストロとしての「ヴァリエ」の思想と精神をここに具現化させ、新たなる歴史と姿を映すキャンバスともなっている。また、フレームの高さをランダムに設置することで空間の高さを曖昧にし、見る人に不思議な感覚を与える効果も生まれている。
名実ともにフレンチを代表するレストランとしてのヴァリエが、新たなる業態・ビストロという分野で、さらなる歴史を築いていってくれることを願ってやまない。











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